Bericht

Terugblik: Kennissessie Data Science 2.0

De IT markt is volop in beweging en Masters in IT beweegt mee. In de afgelopen maand zijn vanuit de Masters Academy twee kennissessies over Data Science georganiseerd voor onze BI professionals. Op deze manier hebben onze BI professionals kennis kunnen maken met de uiteenlopende mogelijkheden van deze nieuwe methodiek. Maar wat is Data Science nou precies? We blikken even kort terug.

Data Science is een nieuwe technische discipline en de drijvende kracht achter de toekomstige innovaties. Net zoals informatica is voortgekomen uit de wiskunde toen de computers op de markt kwamen, zo is Data Science ontstaan als nieuwe discipline in antwoord op de grote hoeveelheid data die vandaag de dag gegenereerd wordt.

Tijdens de eerste kennissessie heeft Michiel van DXA een presentatie gegeven over Data Science in het algemeen en hierbij een aantal voorbeelden uit de praktijk behandeld. Met enthousiasme bracht hij op verschillende manieren de mogelijkheden van deze methodiek naar voren. Overigens was niet alleen de Michiel aan het woord. Voor het tweede deel van de kennissessie hebben de Masters de opdracht meegekregen om zelf aan de gang te gaan met een data set. Zij mochten zelf een onderzoeksvraag verzinnen en aangeven welke stappen zij hebben doorlopen om aan de hand van een Data Science onderzoek een voorspellend model te bouwen voor deze vraag. Als tooling werd RapidMiner aanbevolen.

Tijdens de tweede kennissessie was het dus aan de BI professionals zelf om hun bevindingen aan de groep te presenteren.

Wouter Hennekam beet de spits af met zijn presentatie. Hij heeft met behulp van de nieuwe techniek onderzocht of er een verband is tussen het aantal medailles dat een land binnenhaalt bij de Olympische Spelen en of je de Olympische Spelen host. Tan Vo en Stefanie Voortman volgden met hun presentaties over een dataset over de Titanic. Hierbij is onderzocht bij welke variabelen iemand de ramp zou overleven. Daan van Riel had zijn analyse gedaan op basis van de probleemstelling of er voorspelt kan worden of er nog waardevolle grondstoffen zijn in Zuid-Limburg? Else Vissers sloot af met de analyse wat de meest gunstige omstandigheden zijn om lemonade te verkopen.

Na alle presentaties trakteerden Daan en Tan, die momenteel op opdracht zitten bij de GGD in Zuid-Limburg op echte Limburgse vlaai. Hierna volgde nog een mini-workshop. Zelden is een praktijkvraag namelijk in één hokje te stoppen. Er is altijd de achterliggende wens om de situatie beter te begrijpen, te zien wat er gaat gebeuren en hoe een goede beslissing kan worden genomen of hoe een product of proces het best kan worden ontworpen of verbeterd. Tijdens deze activiteit is er een soort combinatie tussen een brainstormsessie en Scrum methodiek toegepast, waarbij we gezamenlijk de belangrijkste factoren van een probleemstelling hebben achterhaald.

Volgens Michiel hebben de BI Professionals de verwachtingen overtroffen. Onze Masters hebben een succesvolle boost gekregen op het gebied van Data Science en de toekomst zal moeten uitwijzen of dit een vakgebied gaat zijn waarin zij zich verder willen gaan ontwikkelen.

Vond je dit artikel interessant? Deel het!